Slapeloosheid (insomnia)

Wat is insomnia

Slapeloosheid (ofwel insomnia) kan allerlei vormen aannemen. Niet kunnen inslapen, slecht doorslapen of juist vroeg wakker worden. Zeker bij een druk leven is een goede nachtrust belangrijk om goed te herstellen.

Stress gaat vaak gepaard met slapeloosheid. Stress zorgt voor een verhoogd cortisolniveau, wat zorgt voor een continu waakzaam gevoel. Dit belemmert je om lekker te slapen. Langdurig slecht slapen kan leiden tot verminderde concentratie en interesse, vermoeidheid, irritatie, spanningsklachten of somberheid.

 

cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid

Zelftest Insomnia

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij sommige slaapstoornissen. Iets voor jou? Doe de slaaptest en vergelijk jezelf met anderen. De test is een Nederlandse vertaling van de ‘Insomnia Severity Scale’. De zelftest stelt geen diagnose, maar geeft wel een goede indruk van de ernst van je klachten.

Oorzaken insomnia

Onderstaande video legt helder uit wat de oorzaak is van insomnia en hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Online therapie bij insomnia

Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten en online modules om slapeloosheid te behandelen. De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking met een online psycholoog.

Let op: insomnia valt niet onder verzekerde zorg. Tenzij het onderdeel is van een andere psychische aandoening.