Bij Stroomlijn werken we met technieken uit de Schematherapie. Samen bekijken we of dit bij jou en je klachten past.

Wat is Schematherapie?

Iedereen heeft een bepaalde manier waarop hij of zij kijkt naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen. Wanneer dit leidt tot langdurige vaste patronen van voelen, denken en handelen, kun je spreken van een gevoelige snaar, of een schema. De meeste mensen hebben meerdere gevoelige snaren of schema’s, die van tijd tot tijd kunnen opspelen.


Schematherapie leert je hoe je gedrag en patronen zijn ontstaan. Je leert jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoet te komen.


Bij Schematherapie gaat men ervan uit dat ieder mens basisbehoeften heeft. Behoeften aan veiligheid, geborgenheid, autonomie en verbondenheid zijn daar voorbeelden van. Deze basisbehoeften zijn niet altijd vanzelfsprekend. Maar de wens tot overleven wel. Proberen je zo goed mogelijk aan (nare) omstandigheden aan te passen wordt ook wel een overlevingsstrategie genoemd. En deze overlevingsstrategieën kunnen in het dagelijks leven nog steeds actief zijn, ook al is er geen gevaar of noodzaak tot aanpassing meer.

Bij Stroomlijn maken we in sommige gevallen gebruik van schematherapeutische interventies. Je psycholoog legt je hier graag meer over uit.

 

Voor wie?

Schematherapeutische interventies kunnen helpend zijn wanneer het je al een langere tijd niet lukt om met je gevoelige snaren om te gaan. Je bent hierdoor misschien in de knel komen te zitten op gebied van werk, relaties, studie of zelfvertrouwen. Je hebt klachten van stress, somberheid of angst die steeds maar weer terugkomen. 


Technieken uit de Schematherapie kunnen helpen om jouw emotionele behoeftes te ontdekken én te leren hoe je hieraan tegemoet kan komen in de relatie met jezelf en met anderen.


Groepstraining

Door in een groep te oefenen met delen wat je denkt en voelt, kan je in een veilige omgeving ervaringen opdoen en oefenen met nieuw gedrag. Daarbij ligt de kracht van de groep in steun en herkenning vinden bij elkaar: je zult merken dat jij niet de enige bent die zo worstelt! Lees meer over onze groepstraining.