Bij Stroomlijn werken we met CGT. Samen bekijken we of deze behandelvorm bij jou en je hulpvraag past.

 

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. 

CGT gaat ervan uit dat niet de situatie bepaalt hoe je je voelt maar hoe je denkt over de situatie. Als je een presentatie moet geven en denkt dat je een black-out gaat krijgen, zul je je meer gespannen voelen dan als je denkt dat het wel goed gaat komen. Vaak heb je bepaalde denkpatronen die steeds terugkomen in verschillende situaties. Bij cognitieve gedragstherapie sporen we je denkpatronen op, waarna je gaat leren om realistischer te denken. Daardoor nemen je klachten af.


Als je van gedachten kunt veranderen, kun je je leven veranderen

William James


CGT is een actieve manier van behandelen: je gaat vaak actief aan de slag met vragenlijsten, huiswerkopdrachten en oefeningen. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. 

Op dit moment komt de term Metacognitieve Therapie veel voor in de media. Dit is in feite een onderdeel van CGT. Je leert hierbij anders naar het denken zelf te gaan kijken. 

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe CGT in zijn werk gaat. 

 

Check onderstaande twee video's voor CGT bij paniek en depressie.

Online therapie

CGT kan heel goed als vorm van online therapie worden aangeboden. Als tijdens het intakegesprek blijkt dat een online CGT behandeling bij jouw hulpvraag en je klachten past, zal je online psycholoog hier nog meer over uitleggen.