Burn-out en stress

Wat is een burn-out

Stress is een natuurlijke en aanvankelijk gezonde reactie van het lichaam. Het brengt je lichaam in staat van paraatheid en maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt.

Wanneer stress echter te lang blijft aanhouden, blijf je als het ware altijd ‘aan’ staan. Als je lichaam niet of nauwelijks nog terugkeert in de ruststand dat kan schadelijk zijn en lichamelijke klachten geven.

Deze klachten kunnen voor iedereen verschillend zijn. Eerste signalen kunnen zijn: slecht slapen, chronische vermoeidheid, faalangst, piekeren, vergeetachtigheid en prikkelbaar zijn.

Als je deze signalen te lang negeert en in hetzelfde tempo blijft doorhollen kan je uiteindelijk opgebrand raken. Herken je dit gevoel?

 

Burn-out symptomen

Extreme vermoeidheid en concentratieproblemen zijn vaak de eerste signalen van een burn-out. Maar er zijn meer symptomen die erop kunnen wijzen dat je een burn-out hebt. Zo kun je last hebben van:

Faalangst, Onverschilligheid, Slaapproblemen, Prikkelbaarheid, Duizeligheid, Spierpijn, Geheugenverlies, Hoofdpijn, Agressie, Paniek, Stemmingswisselingen, Tinnitus (oorsuizen), Hartkloppingen, Gejaagd gevoel, Emotionele labiliteit, Verlies van motivatie, Onzekerheid, Laag zelfbeeld, Geen zin in seks Huidproblemen, Gevoelig voor verslaving, Overmatig alcoholgebruik, Uitstelgedrag, Huilbuien en Angst.

Zelftest burn-out

Als je deze signalen te lang negeert en in hetzelfde tempo blijft doorhollen kan je uiteindelijk opgebrand raken. Herken je dit gevoel? Doe de burn-out test. Deze test stelt geen diagnose, maar geeft wel een indicatie van de ernst van je klachten. De test is gebaseerd op de Utrechtse Burn-Out Schaal (UBOS). Er worden verschillende kenmerken van een burn-out gemeten.

Het ontstaan van een burn-out

In deze video wordt heel kort toegelicht hoe een burn-out kan ontstaan.

Online therapie bij burn-out en stress

Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten en online modules om burn-out en andere stressklachten te behandelen. De keuze voor een zorgtraject en de behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en jouw persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Let op: burn-out en stress valt niet onder verzekerde zorg. Tenzij het onderdeel is van een andere psychische aandoening.