Onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Wat zijn SOLK?

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Somatisch betekent “lichamelijk”. Het gaat dus om lichamelijke klachten die (nog) niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak, klachten die langer duren dan gebruikelijk, die niet overgaan, die in de loop van de tijd erger worden, zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam of die steeds wisselen.

Vaak hangen de klachten samen met stress, alhoewel een oorzakelijk verband niet altijd even duidelijk is. Bekende voorbeelden van SOLK klachten zijn: hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplash, RSI, fibromyalgie, ME/CVS, burn-out, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.

 

SOLK jongvolwassenen Burn-out, CVS, Prikkelbare darm, hoofdpijn

SOLK zelftest

Heb jij last van SOLK? Doe de SOLK test. Deze test gebaseerd op de somatisatie-subschaal van de 4DKL (Dr. B. Terluin, 1996, Almere). 

De zelftest stelt geen diagnose, maar geeft wel een goede indruk van de ernst van je klachten.

Online therapie bij SOLK

Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten en online modules om SOLK te behandelen. De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking met een online psycholoog.