Piekerstoornis (GAS)

Heb ik een piekerstoornis?

Piekeren is functioneel zolang je het inzet om een concreet probleem op te lossen. Je piekert dan over een oplossing en weegt voors en tegens tegen elkaar af.

Vaak gaat piekeren echter over zaken uit het verleden, over dingen die niet meer op te lossen zijn. Of over de toekomst, over zaken die mogelijk zouden kunnen gebeuren, of waar we helemaal geen controle over hebben. In dat geval is piekeren niet functioneel. Het kan dan stress veroorzaken en psychische klachten uitlokken.

Ben je constant overbezorgd, pieker je veel en voel je je altijd gespannen en zenuwachtig? Dan kan het zijn dat je een piekerstoornis hebt, ofwel een gegeneraliseerde angststoornis (GAS).

Piekertest

Deze zelftest stelt géén diagnose. Als jij je zorgen maakt over de klachten die je ervaart, adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts, ongeacht de uitkomst van de zelftest.

Gegeneraliseerde angststoornis

In dit filmpje een duidelijke uitleg over de oorzaken, diagnose en behandeling van een GAS (in het Engels).

Online therapie bij GAS

Bij Stroomlijn bieden we verschillende zorgtrajecten en online modules om een gegeneraliseerde angststoornis en andere angstklachten te behandelen. We behandelen met name door middel van online CGT, ACT of EMDR. De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en je persoonlijke voorkeur. We vertellen je hier graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvende kennismaking met een online psycholoog.